Remember CENACLUL FLACARA – Adrian Paunescu – 2018
„Remember CENACLUL FLACARA – Adrian Paunescu” este un spectacol facut sa bucure inima iubitorilor de muzica folk si poezie adevarata, o calatorie in timp menita sa recreeze atmosfera unica a celei mai puternice miscari de cultura tanara si nonconformista din Europa de Est (si nu numai), care a cucerit milioane de fani in Romania anilor 1973 – 1985.
Interzis inainte de anul 1989 de autoritatile romane pentru ca promova libertatea, cultura si gandirea neingradita, prin muzica, versuri si dialog, opunandu-se cenzurii si dogmelor epocii totalitare, CENACLUL „FLACARA” a produs o un fenomen fara precedent, reusind sa umple stadioane intregi din toata Romania, generand spectacole cu durata record, care tineau uneori si cate zece ore.
In primii 12 ani de activitate, au avut loc 1.615 manifestari, cu peste sase milioane de spectatori. Dupa reinfiintare, intre 1990 si 2010, au mai avut loc peste 1.000 de spectacole, iar dupa 2010, sute de evenimente „Remember CENACLUL FLACARA – Adrian Paunescu” s-au desfasurat in toata Romania, dar si in strainatate, cu sute de mii de participanti.
CENACLUL „FLACARA a fost un fenomen cultural care s-a desfasurat intre anii 1973 si 1985 condus de poetul Adrian Paunescu – prin descatusarea energiilor creative ale acelor vremi, de la poezia compusa de insusi Adrian Paunescu si pana la versurile recitate din poeziile poetilor consacrati, de la muzica timid inganata de debutantii anonimi, care urcau pentru prima data pe scena si pana la piesele cunoscute ale unor formatii sau solisti deja afirmati.
CENACLUL „FLACARA a delectat publicul cu muzica incepand de la melodii populare si pana la muzica clasica, folk si rock. Pe scena CENACLULUI condus de regretatul poet Adrian Paunescu, s-au lansat ori si-au consolidat cariera Stefan Hrusca, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Tudor Gheorghe, Vasile Seicaru, Ducu Bertzi, Vali Sterian, Dan Andrei Aldea, Dumitru Farcasu, Victor Socaciu, George Nicolescu, Radu Gheorghe, Zoia Alecu, Ioan Gyuri Pascu, Madalina Manole, Phoenix, Iris, Voltaj, Holograf, Sfinx, Mondial, Metropol, Krypton, Celelalte cuvinte, Rosu si Negru, Divertis, Song, Gil Dobrica, Maria Nagy, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Rusu, Andrei Paunescu si multi altii.
Salile de spectacole si stadioanele din toata tara s-au dovedit a fi neincapatoare pentru multimea de oameni de toate varstele, care au dorit sa ia parte la acest fenomen, fani din tinerete ai CENACLULUI „FLACARA”, reprezentanti de seama ai „generatiei in blugi”, sau tineri care au dorit sa traiasca pe viu ceea ce parintii si bunicii lor au savurat pe vremuri, pastrand amintiri fabuloase, pe care le impartasesc astazi urmasilor lor.
In trecut, spectacolele adunau mii de tineri. Astazi, CENACLUL „FLACARA” merge mai departe: generatia CENACLULUI si urmatoarele generatii, unite prin poezie si muzica, reusesc sa reinvie spiritul acestui adevarat fenomen. Spectacolele Cenaclului au reunit artistii folk si mari scriitori, actori si regizori: Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Florian Pittis, Amza Pellea, Radu Beligan, Florin Piersic si Stefan Iordache.
Andrei Paunescu s-a întors la Sala Palatului cu Remember Cenaclul Flacara – Adrian Paunescu. La 45 de ani de la înfiintarea CENACLULUI „FLACARA”, la 75 de ani de la nasterea lui Adrian Paunescu si la 100 de ani de la Marea Unire, numerosi membri ai CENACLULUI „FLACARA” s-au întalnit din nou pentru un eveniment exceptional de muzica, poezie si dialog, „Remember CENACLUL FLACARA – Adrian Paunescu”, la SALA PALATULUI din BUCURESTI, SAMBATA, 3 NOIEMBRIE 2018, ORA 19.00 – eveniment sustinut de „COMPUTERLAND ROMANIA”.
Mii de bucuresteni au retrait sambata seara momente speciale, care le-au amintit de muzica pe care o ascultau în tinerete. Artistii care au facut parte din Cenaclul Flacara au sustinut un concert prin care a fost evocata amintirea celui care a initiat cenaclul, poetul Adrian Paunescu.
Spectacolul a readus în atentia publicului, mai ales în randul tinerilor de alta data, cei care pastreaza înca nostalgia spiritului generatiei în blugi, creatia artistica a celui mai mare fenomen de cultura vie aparut în Romania: CENACLUL „FLACARA”. Scena si publicul au cantat impreuna pana tarziu în noapte, iar evenimentul a avut o încarcatura emotionala deosebita inclusiv pentru tinerii care au venit în numar impresionant la concert.
A fost un eveniment al generatiilor, al cugetarilor adanci, al acordurilor în deplina armonie cu versul si cuvantul rostit din daruire si credinta în valorile neamului romanesc, care prin muzica, poezie si dialog, a creat un spectacol dedicat trecutului, prezentului si viitorului totodata.
Este o stafeta pe care generatiile primelor evenimente ale CENACLULUI „FLACARA”, o predau noilor generatii, care, cu mandrie si respect, o preiau pentru a o duce mai departe cu entuziasm si a o preda mai departe la randul lor. Timpul, parca, s-a dat înapoi cand sala, plina de tineri, a cantat, într-o singura voce, textele ce depaseau cu mult varsta lor, texte cu o încarcatura poetico-emotionala extraordinara, aproape de neînteles pentru generatia tanara. S-a simtit nevoia palpabila a tinerilor de lirism, de limba romana, de frumusete interioara si de deschidere catre o alta forma de manifestare.
„Cenaclul era ca o fabrica de facut cantece. Au fost ani si de revolta si de spectacol viu si de aceea m-am dus. Toti umblam în jeansi de dimineata pana seara, dormeam în jeansi, pe scena ne aflam tot în jeansi” – Vasile Seicaru.
Si, totusi, muzica folk are un viitor, este un gen de muzica viu, nu a intrat într-un con de umbra, iar vechii trubaduri înca umplu pana la refuz sali de spectacole, fiindca au primit recunoasterea publicului, a TINERILOR.
Sta în puterea noastra de a-i aduce pe toti, impreuna, spre marea cultura: oamenii tineri ai unei epoci si oamenii tineri ai altei epoci.
“Oricum, în ciuda suferintei, a umilintei si a mortii programate, sunt un norocos, sunt un caz antologic, sunt un rasfatat. Supravietuiesc. Si scriu. Si iert. Si iubesc. Si sper. Si mi se pare ca as putea-o lua, oricand, de la capat.” Adrian Paunescu – “Liber sa sufar”.