“ECONOMIA BAZATA PE CUNOASTERE” Proiect al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei
Proiectul „Economia bazata pe cunoastere” a fost initiat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu sprijinul Bancii Mondiale. Proiectul a contribuit la extinderea accesului la tehnologiile moderne informationale si de comunicatii si la imbunatatirea cunostintelor de utilizare a calculatorului pentru cetatenii comunitatilor selectate, dezvoltarea si promovarea serviciilor de e-government, modernizarea procesului educational si de instruire din mediul rural si al oraselor mici, precum si la promovarea comertului electronic si adoptarea solutiilor inovative in mediul de afaceri local. Proiectul a inglobat o componenta culturala prin conectarea bibliotecilor din mediul rural si mic urban la reteaua nationala culturala digitala.
Prima etapa a constat in pregatirea proiectului „Economia bazata pe cunoastere” si crearea de Retele Electronice ale Comunitatilor Locale (RECL) interconectate intr-un numar relevant de comunitati deficitare din punct de vedere al accesului la cunoastere. Retelele au fost construite in functie de specificul si nevoile fiecarei comunitati si au asigurat, prin conexiuni in banda larga, accesul la informatie si servicii electronice pentru principalele institutii din comunitatile respective – scoala, primaria, biblioteca si un Punct de Acces Public la Informatie (PAPI).
In cadrul proiectului, Computerland Romania a executat impreuna cu Orange Romania si Felix Telecom, lucrari de instalare si livrare de echipamente IT si comunicatii, precum si servicii de integrare pentru Retele Electronice ale Comunitatilor Locale in localitatile Albestii de Muscel – Arges, Lapusnicu Mare – Caras Severin, Corund – Harghita, Ostra – Suceava, Sinca – Brasov, Aninoasa – Hunedoara si Lotul 10 (echipamente si soft de monitorizare si administrare a RECL).
Primele retele electronice s-au implementat in localitatile selectate pe baza studiilor sociologice efectuate in vederea determinarii unor tipologii caracteristice mediului rural/mic urban. Comunitatile implicate in faza pilot a proiectului au servit ca modele si au contribuit la stabilirea unei metodologii de implementare a proiectului la nivel national.